ANALIZĂ | Dr. Leonid Gozman, despre prăbușirea regimului Putin: ”Revoluția este imposibilă. Un colaps rapid al guvernului sau o lovitură de stat?”

ANALIZĂ | Dr. Leonid Gozman, despre prăbușirea regimului Putin: ”Revoluția este imposibilă. Un colaps rapid al guvernului sau o lovitură de stat?”
Vladimir Putin | Foto - kremlin.ru
Publicat: 27/11/2022, 10:34
Actualizat: 27/11/2022, 10:36

Arestat pentru 15 zile, în luna august a acestui an, după ce a scris pe Facebook că Hitler s-a luptat cu umanitatea, dar regimul communist din Rusia, începând cu Stalin, s-a luptat cu propriul popor, dr. Leonid Gozman, critic constant al regimului lui Vladimir Putin, analizează două scenarii prin care ”Țarul” ar putea să piardă pârghiile de conducere în Rusia.

Gozman notează că – în afară de Vladimir Putin – toată lumea a înțeles că acest regim se îndreaptă către un sfârșit inevitabil, iar toate discuțiile se duc pornind de la premisa că Rusia va intra într-o nouă etapă, mai devreme sau mai târziu.

Întrebarea nu este când se va întâmpla asta, ci cum, cu atât mai mult cu cât în Rusia nu au existat alegeri ”reale”, spune Gozman, de cel puțin 15 ani.

Rusia nu a avut alegeri reale de cel puțin 15 ani. Dar unii încă sperau că chiar și un număr mic de deputați independenți ar putea schimba atmosfera din țară, în timp ce alții credeau că alegerile ar putea răsturna regimul. Nimic din toate acestea nu este posibil în prezent.

Kremlinul a făcut situația imposibilă pentru aproape toți politicienii din opoziție, condamnându-i la închisoare sau interzicându-i să candideze pentru o funcție pe motive absurde. Referendumul pentru schimbarea constituției și prelungirea domniei lui Putin la nesfârșit a arătat chiar și celor mai optimiști observatori că regimului nu îi pasă ce crede cineva și că, dacă excelează la ceva, este falsificarea rezultatelor alegerilor. Orice alegere sub Putin nu poate fi decât o farsă”, conchide dr. Leonid Gozman.

”Acum Putin este «în război» cu Statele Unite și NATO, două entități pe care majoritatea rușilor le consideră inamici. Acum, oponenții lui Putin nu sunt văzuți ca fiind de partea poporului, ci mai degrabă de partea Statelor Unite și, prin urmare, nu pot conta pe sprijinul popular. Împreună cu dorința regimului de a folosi forța, acest lucru face imposibilă o revoluție în viitorul apropiat”

Dr. Leonid Gozman

Primul scenariu – colapsul rapid al guvernului rus

Regimul lui Vladimir Putin nu are nicio șansă de supraviețuire în forma sa actuală, mai notează dr. Leonid Gozman pentru The Moscow Times. Nu este vorba numai despre faptul că nu se întrevede o victorie în Ucraina, ci de absența unei viziuni asupra viitorului, de epuizarea resurselor morale și politice și de incapacitatea de a exista în condiții de izolare și emigrarea unor segmente mari de populație.

Schimbările, în consecință, sunt inevitabile, consideră dr. Leonid Gozman, iar primul scenariu prin care Vladimir Putin ar pierdea puterea este un colaps rapid al guvernului rus. Însă un astfel de scenariu ar duce la ciocniri militare în care ”lacheii” lui Putin ar juca roluri importante.

În esență, guvernul este deja în declin: în mod clar își pierde controlul, ordinele nu sunt respectate sau – ca în cazul mobilizării – sunt urmate într-un mod atât de neortodox încât consecințele negative depășesc cu mult rezultatele pozitive pentru regim.

Cu toate acestea, contraofensiva și problemele socio-economice în creștere ale Ucrainei ar putea crea un efect de bulgăre de zăpadă și toată stabilitatea ar putea fi pierdută. Acest lucru s-a întâmplat deja o dată: în ultimele zile ale Uniunii Sovietice, când Mihail Gorbaciov dădea decret după decret, pe care nimeni nu avea de gând să-l urmeze și pe care nu avea cum să-l pună în aplicare”, explică Gozman în analiza sa.

”O prăbușire rapidă a regimului ar avea ca rezultat inevitabil un liber pentru toți: formațiunile militare cu diverși lideri s-ar ciocni; «Lacheii» lui Putin – liderul cecen Ramzan Kadîrov și fondatorul Wagner Group, Evgheni Prigojin – ar intra în luptă împreună cu luptătorii lor, iar alte structuri regionale conduse de generali și guvernatori ambițioși s-ar alătura luptei. Nivelul violenței și vărsării de sânge ar fi de neimaginat, ar fi apocaliptic

Leonid Gozman

Al doilea scenariu – o lovitură de stat

Dr. Leonid Gozman, președintele Uniunii Forțelor Dreptei din Rusia, în vârstă de 72 de ani și absolvent Facultatea de Psihologie a Universității de Stat din Moscova, aduce în discuție și un al doilea scenariu referitor la prăbușirea regimului lui Vladimir Putin.

Potrivit acestuia, o lovitură de stat nu trebuie interpretată, neapărat, printr-un ”asasinat”. Putin ar putea fi înlăturat sau ”convins să demisioneze”, cu atât mai mult cu cât din ce în ce mai mulți oameni din anturajul său  realizeză că ”operațiunea militară specială” din Ucraina a ajuns ”într-o fundătură”. Problema acestora ar fi doar modalitatea prin care s-ar putea ”împăca”, încetul cu încetul, cu Occidentul.

Problema lor principală nu este Ucraina sau Rusia, ci mai degrabă capacitatea lor de a ajunge la o conciliere cu Occidentul și de a-și recâștiga capacitatea de a-și folosi activele și conturile bancare. Anturajul lui Putin înțelege că, atâta timp cât Putin va fi la putere, nu vor putea niciodată să facă asta.

Există șansa, mai ales în cazul pierderilor militare la scară largă, ca câțiva dintre cei mai de încredere consilieri ai lui Putin să îi ofere o strategie de ieșire. Poate că o figură minoră care ar fi ușor de manipulat ar putea fi numită președinte. Acest lider nominal ar avea sarcina de a pune capăt războiului, de a face toate concesiile posibile către Occident și, astfel, de a «cumpăra iertare» pentru cercul interior al lui Putin. Cel mai probabil, Occidentul ar coopera în interesul prevenirii celui de-al treilea război mondial”, conchide dr. Leonid Gozman în analiza sa.

”Nu știm dacă în cercul apropiat al lui Putin există oameni suficient de curajoși să-i aducă o astfel de propunere, deoarece de ani de zile se înconjoară cu oameni fără coloană vertebrală”

Dr. Leonid Gozman


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat 99,83% din secțiile de votare
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Patru zodii protejate de divinitate în 2025. Vor avea succes pe toate planurile
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska